Ordinärt boende

Trygghetslarm för ordinärt boende (bo kvar hemma) har under många år fungerat med s.k tonvalsteknik och analog överföring från brukare till larmcentral/mottagare. I och med att telefonnätet övergått till digital teknik med digitala växlar så finns stor risk att gammal utrustning inte fungerar i det nya nätet.

Signalen förvrängs helt enkelt på vägen och utrustningen med trygghetslarmet som avsändare och mottagande enhet (larmcentralen) har svårt att förstå varandra. Nedmonteringen av telenätet har också försvårat kommunikationen då det ersätts av mobil istället.

Doro Care (f.d CareTech) förstod var utvecklingen var på väg och initierade tidigt utvecklingen inom området. Det resulterade i en helt digital larmkedja från trygghetslarmet till larmcentralen.

Med krav från myndigheten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL så togs också fram en branschstandard så att alla leverantörer skulle enas under samma sätt att kommunicera mellan enheterna Protokollet heter Scaip och betyder "Social-Care-Alarm-Internet-Protocoll" (inte att förväxla med Skype som är något helt annat)...

Doro Care har under resans gång utvecklat olika modeller för trygghetslarm i hemmet.

  • CareIP kom först och kommunicerar via fast anslutning - "surfjacket"
  • CareIP Mobile har möjligheter både via fast anslutning och mobila datanätet - GPRS dvs dubbel säkerhet.
  • Den senaste heter CareMobile och har enbart kommunikation via mobila datanätet.

Larmmottagning sker i digital utrustning och larmcentralen finns i Malmö och Kalix. Dessa två enheter arbetar i samma system och svarar på larm med dom åtgärder som krävs.

CareTech Umeå har sedan 2012 fungerat som Doro Care´s distriktrepresentant i området och utför underleverantörsuppdrag ex utbyte av utrustning hemma hos användarna, utbildning av personal, säljkontakt, projektledare, viss support mm.

Vart framtiden tar vägen vet väl ingen med säkerhet men Doro Care fortsätter utveckla produkter och tjänster för ordinärt boende, det vet vi säkert! Tillsammans med vår leverantör så följer CareTech Umeå den utvecklingen.

CareTech Umeå AB
Spårvägen 22
90131 UMEÅ

Telefon: 070-397 72 45
Alt telefon: 070-294 77 39

Order: goran.karlsson@caretechumea.se
Teknik: robin.karlsson@caretechumea.se

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå